Hajhullás gyerekkorban – Mit tehet a szülő?

Hajhullás gyerekkorban – Mit tehet a szülő?

A hajhullás egy természetes folyamat, és a haj vastagságától, sűrűségétől és színétől függően olykor úgy tűnhet, hogy nagyobb mennyiséget veszít gyermekünk a kelleténél.

Az esetek többségében ez még a normál tartományon belül mozog, esetleg évszakváltás, vagy stressz okozza a fokozottabb hajhullást, ám ha úgy érezzük, az átlagosnál több hajszál marad a fésűben, vagy ha már láthatóan ritkul a haj, akkor érdemes szakemberhez fordulni! Dr. Tar Attila gyermek endokrinológus a lehetséges okokat ismerteti.

Serdülőkori hajhullás

A pubertáskor óriási hormonális változásokkal jár, hiszen a lányoknál és a fiúknál is hirtelen megemelkedik a nemi hormonok szintje. Bár a problémát elsősorban a túlzott tesztoszterontermelés okozza és a lányoknál is bekövetkezhet nagyobb mértékű hajvesztés- bár náluk kevésbé látványos. A szervezet a tesztoszteront dihydrotesztoszteronná (DHT) alakítja, mely a szőrtüszők hat és elősegíti a hajhullást. Ezen kívül kívül gyakori panasz ebben a korban még a haj zsírosodása is, mivel ekkor a faggyútermelés is fokozottá válik.

Hajhullás gyerekkorban – Mit tehet a szülő?

Pajzsmirigyzavar

A hajhullás és a pajzsmirigyzavarok közti szoros kapcsolat van, ami nem is meglepő, hiszen a pajzsmirigy problémái az egész szervezet működésére komoly hatással vannak. A pajzsmirigy hormonjai (trijódtironin, tiroxin) ugyanis hozzájárulnak a haj egészségéhez és növekedéséhez, méghozzá úgy, hogy hosszú anagén (vagyis növekedési) fázist biztosítanak. Így ha kevesebb hormon van jelen a szervezetben, úgy a hajszálak lassabb növekedési fázison mennek keresztül, ezért a hajhullás üteme felgyorsul. Az állapot leggyakrabban hormonterápiával segíthető – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Inzulinrezisztencia/cukorbetegség

A cukorbetegség előszobájának tartott inzulinrezisztencia (IR) nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is egyre gyakrabban alakul ki, melynek hátterében általában az egészségtelen életmód áll. Ekkor a megemelkedett inzulin értékek mellett a tesztoszteron túlsúlyba kerül a női nemi hormonokkal szemben, aminek következtében – többek között- férfiakra jellemző hajhullás (androgen alopecia) figyelhető meg, mivel a hajhagymák érzékenyen reagálnak az androgén hormonokra. Hogy elkerülhető legyen a 2-es típusú diabetes kialakulása, (mely szintén járhat hajhullással) és hogy meg lehessen szabadulni a kellemetlen tünetektől, életmódváltásra (diéta+testmozgás) és szükség esetén gyógyszeres kezelésre van szükség- ezek együttes hatására a hormonszintek normalizálódnak.

További okok a hajhullás hátterében

  • autoimmun betegség
  • étkezési zavarok
  • bőrgomba
  • fertőzések
  • pszichés tényezők/stressz
  • gyógyszer mellékhatás (pl. fogamzásgátló)
  • rossz hajviselet (pl. túl szoros hajgumi)

Forrás: Budai Endokrinközpont

Eredeti cikk: http://napidoktor.hu/blog/hajhullas-gyerekkorban-mit-tehet-szulo/