32 meglepő dolog, ami károsítja a bőrünket! – 2. rész

32 meglepő dolog, ami károsítja a bőrünket!

Vannak érzékenyebb és strapabíróbb bőrű emberek, bizonyos dolgok azonban minden körülmények között rongálják a bőrünket. Lássuk mik ezek, hogyan védekezhetnénk ellenük?

Mi magunk vagyunk sokszor a saját bőrünk ellenségei, azokkal a dolgokkal, melyeket mindennapjainkban használunk – hiszen számos, bőrkárosító dolog létezik, melyekkel napi szokásaink során kapcsolatban kerülünk.

Lássuk a második 15-öt.

1.Nem törődünk az ajkainkkal

A bőrnek 3-5 celluláris rétege található az ajkakon, vagyis annak ápolását sem szabad kihagyni. Ha hagyjuk, hogy szárazak, cserepesek legyenek, azzal hozzájárulunk korai öregedésükhöz. A petrolátumot, glicerint és dimetikont tartalmazó termékek hidratálják leginkább az ajkakat.

2.Piszkos párnahuzatok

Éjjel a bőr pihen és „vedlik” is – elhalt bőrsejtjeink pedig a párnahuzaton maradnak, idővel baktériumokat, méreganyagokat hagyva maguk után. Minden két hétben egyszer érdemes hát ágyneműhuzatot cserélnünk.

3.Túl gyakori hámlasztás

Hámlasztani kell, de nem túlságosan gyakran. Ha ugyanis utóbbit tesszük, a szükséges olajoktól is megszabadítjuk bőrünket, melyek fenntartják természetes ragyogását. Csak heti egyszer hámlasszunk, hogy a bőrt egészségesen tartsuk!

4.Grimaszkodás

Furcsán hangzik, de ha túl sűrűn grimaszkodunk, gesztikulálunk az arcizmok állandó mozgatásával, ezzel a ráncosodást és a finom vonalak kialakulását meggyorsítjuk.

5.Stresszelés

A stresszt is fontos szem előtt tartani, mint a bőr rongálóját! Kiütéseket, tompa bőrszínt, foltokat egyaránt okozhat. Szinte arcunkba épülhetnek a „stressz vonalak”, melyek az arc mozgásából adódnak – így a homlok gyakori ráncolása. Próbáljunk felülkerekedni a stresszen jógával, olvasással, főzéssel.

6.Túl sok cukor

Ha túlzásba visszük a cukorfogyasztást, a bőrben levő kollagénnek ártunk. Az eredmény: megereszkedett bőr. Váltsunk az édességekről inkább gyümölcsökre és mérsékeljük a cukros ételek fogyasztását!

7.Nem mozgunk eleget

A testmozgás növeli a véráramlást, az arcnak is egészséges ragyogást biztosít. Sőt, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, melyek az izzadással távoznak. Ösztönzi az elhalt hámsejtek helyett az újak képződését. Mozgás nélkül az öregségi foltok megszaporodása is jellemző.

8.Hagyjuk lélegezni a ruhákat!

A bőr irritációjának elkerülése érdekében minden alkalommal csomagoljuk ki a ruhát, akár most vettük, akár a tisztítóból hozzuk és hagyjuk azt levegőzni. Minél tovább maradnak műanyag csomagban, annál több, bőrre káros anyagot szívhat be a bőrünk.

9. Ne feledjünk egy részletet sem a bőrön!

Nemcsak akkor kell odafigyelnünk a nap elleni védekezésre, amikor kinn tartózkodunk napsütésben vagy napozunk egy kicsit. Vezetés során könnyen megéghet a karunk, mert könnyen megfeledkezünk arról, hogy ilyenkor is ki vagyunk téve a napsugaraknak. Kenjünk be védőkrémmel a karunkat, ne süsse a nap az úton!

10.Túl sok alkohol

A bor, a sör, a likőrök kiszárítják a bőrt, szomjazik a nedvességre. Nélküle ugyanis hajlamosabb a ráncosodásra és a kiszáradásra!

11.Szaunázás

A szaunát és a gőzkabint csak minimális ideig használjuk. Ezek a spa kezelések idővel megereszkedett bőrt eredményezhetnek, mivel lebontják a rugalmasságot és a természetes kollagént a bőrben.

32 meglepő dolog, ami károsítja a bőrünket!

12.Túl sok légkondicionálás

A bőr extra nedvességének eléréséhez inkább csökkentenünk kell a légkondicionálást – ha ugyanis maximumon megy, elvonjuk a levegő páratartalmát és nedvességét, melyre a bőrnek szüksége van.

13.Másodkézből dohányzunk

Még ha mi magunk nem is gyújtunk rá, amennyibe gyakran tartózkodunk dohányosok társaságában, az könnyen a bőr megereszkedésével, fokozott ráncosodásával járhat.

14.Túl sok smink

Ha heti néhány alkalommal hagyjuk a bőrt lélegezni és nem sminkelünk, azzal jót teszünk neki. Hétvégén például amíg lehet, ne tegyünk fel sminket. Megelőzzük a pórusok eltömődését és elkerüljük az idő előtti öregedést.

15.Gyakori szemöldökszedés

Kárt okozhatunk a bőrünknek, ha túl sűrűn szedjük a szemöldökünket. Fontos az is, hogy a csipeszt mindig mossuk meg a művelet előtt antibakteriális szappannal, valamint tegyünk az arcra egy meleg törölközőt, így a pórusok megnyílnak. A szemöldökszedést követően nyugtassuk a bőrt aloés bőrápolóval, hogy elkerüljük a benőtt szőrszálakat.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Eredeti cikk: http://napidoktor.hu/kivul-belul/32-meglepo-dolog-ami-karositja-borunket-2-resz/